Wat is MicroLED?

Hoe MicroLED de toekomst van tv- en filmtheaters kan veranderen.

MicroLED is een displaytechnologie die LED’s van microscopisch formaat gebruikt die, indien aangebracht op een videoscherm, een zichtbaar beeld kunnen produceren.
Elke MicroLED is een pixel die zijn eigen licht uitzendt, het beeld produceert en de kleur toevoegt. Een MicroLED-pixel bestaat uit rode, groene en blauwe elementen (ook wel subpixels genoemd).

MicroLED of OLED

MicroLED technologie is vergelijkbaar met die van OLED tv’s en sommige pc-monitors, mobiele en draagbare apparaten. OLED pixels produceren ook hun eigen licht, beeld en kleur. Hoewel de OLED technologie afbeeldingen van uitstekende kwaliteit weergeeft, maakt deze gebruik van organische materialen, terwijl MicroLED anorganisch is. Als gevolg hiervan vervalt de OLED beeldproductie in de loop van de tijd en is deze gevoelig voor “inbranden” wanneer statische afbeeldingen gedurende lange tijd worden weergegeven.

MicroLED of LED / LCD

MicroLED’s zijn ook anders dan LED’s die momenteel worden gebruikt in LCD tv’s en de meeste pc-monitoren. De LED’s die in deze producten worden gebruikt en vergelijkbare videoschermen produceren het beeld niet echt. In plaats daarvan zijn het kleine gloeilampen achter het scherm, of langs de randen van het scherm, die licht doorlaten via LCD pixels met de beeldinformatie, waarbij de kleur wordt toegevoegd terwijl het licht door extra rode, groene en blauwe filters gaat voordat het wordt bereikt het schermoppervlak.

Voordelen van MicroLED

MicroLED pixels worden na verloop van tijd niet slechter en zijn minder gevoelig voor beeld persistentie, niet onderhevig aan inbranden, wat beperkingen met OLED zijn. Ze zijn ook helderder dan OLED pixels – vergelijkbaar met LED / LCD helderheid mogelijkheden voor pixels, maar net zo capabel als OLED in het weergeven van absolute zwarte en equivalente niveaus van kleurverzadiging.
Ondersteunt lage latentie en snellere verversingsfrequenties zonder afhankelijk te zijn van frame interpolatie, invoeging van zwart frame of scannen van achtergrondverlichting (goed nieuws voor gamers!).
Bredere kijkhoek dan de huidige LED- / LCD technologie kan bieden.
Lager stroomverbruik dan LED / LCD- en OLED technologie bij het vergelijken van equivalente schermafmetingen.
MicroLED ondersteunt modulator constructie. Tv’s, pc-monitoren en videodisplays worden meestal gemaakt met behulp van een enkel paneel en een filmscherm is meestal één stuk stof. Er kan echter een MicroLED scherm worden samengesteld uit kleinere modules om elke gewenste schermgrootte te creëren. Dit is zeer geschikt voor commerciële toepassingen, zoals grote digitale signage schermen (zoals outdoor-schermen die in steden worden gebruikt of scoreborden en video-displays die in arena’s en stadions worden gebruikt), of als vervanging van een videoprojector / scherm in bioscopen.

Nadelen van MicroLED

Momenteel niet beschikbaar voor kleinere, draagbare, draagbare, tv- of pc-beeldschermformaten waarvoor hoge resoluties nodig zijn.
Bij een modulaire constructie kan alleen installatie op een muurbevestiging worden ondersteund voor grotere schermtoepassingen.
Zeer hoge productiekosten.

Hoe MicroLED wordt gebruikt

Hoewel het de bedoeling is om MicroLED beschikbaar te maken voor consumenten, is het momenteel nog beperkt tot commerciële toepassingen.

Samsung’s bioscoopscherm (ook wel Onyx-scherm genoemd) maakt gebruik van MicroLED modules om grote schermen te assembleren die door bioscopen worden vereist, waardoor een traditionele projector / schermopstelling overbodig is.
Het bioscoopscherm is helderder, kan hogere resoluties weergeven en is 3D-compatibel. Cinemaschermen zijn geïnstalleerd in geselecteerde bioscopen in Azië, Zwitserland – en nu in de VS
De voorlopige consumentenversie van Cinema Screen van Samsung wordt “The Wall” genoemd, die een 4K-resolutie op een 146-inch scherm weergeeft.

Sony CLEDIS – watstaat voor (Crystal LED Integrated System) .Sony implementeert de variatie van MicroLED in digital signage applicaties. Er zijn veel heldere buitenvideodisplays, maar ook in winkelcentra, arena’s en stadions. De LED’s die in die schermen worden gebruikt, zijn echter niet veel kleiner dan LED kerstverlichting die u thuis zou kunnen gebruiken. Hierdoor ziet u vaak de LED structuur van de schermen waardoor ze na het bekijken kortstondig irriteren. Door veel kleinere MicroLED’s te gebruiken, resulteert de CLEDIS benadering van Sony in een soepelere “TV achtige” kijkervaring voor buiten- en grote locaties.

Conclusie

MicroLED houdt veel belofte in voor de toekomst van videoschermen. Het biedt een lange levensduur zonder inbranden, hoge lichtopbrengst, geen backlight systeem vereist en elke pixel kan worden in- en uitgeschakeld waardoor absolute zwart kan worden weergegeven, waarbij alle beperkingen van zowel OLED- als LCD videoweergave technologie worden verwijderd. Ook is ondersteuning voor modulaire constructie praktisch omdat kleinere modules eenvoudiger te maken en te verzenden zijn en eenvoudig kunnen worden geassembleerd om een ​​groot scherm te creëren.

Aan de andere kant is MicroLED momenteel beperkt tot zeer grote schermtoepassingen. Hoewel microscopisch kleine, huidige MicroLED pixels niet klein genoeg zijn om een ​​resolutie van 1080p en 4K te bieden bij gewone tv- en pc-beeldschermformaten die door consumenten worden gebruikt. In de huidige staat van implementatie is een diagonale schermafmeting van ongeveer 145 tot 220 inch vereist om een ​​4K-resolutiebeeld weer te geven.

Dat gezegd zijnde, probeert Apple samen te werken om MicroLED’s op te nemen in draagbare en draagbare apparaten, zoals mobiele telefoons en smartwatches. Het verkleinen van de grootte van MicroLED pixels zodat kleinere schermapparaten een zichtbaar beeld kunnen weergeven, terwijl het kosteneffectief massaal produceren van de kleine schermen absoluut een uitdaging is. Als Apple daarin slaagt, ziet u MicroLED mogelijk op alle schermtoepassingen en vervangt het zowel OLED- als LCD-technologieën.

Zoals met de meeste nieuwe technologieën, zijn de productiekosten hoog, dus de eerste MicroLED producten die beschikbaar zijn voor consumenten zullen erg duur zijn, maar zullen betaalbaarder worden naarmate meer bedrijven meedoen en innoveren en consumenten kopen.

Geef uw mening..

Laat een reactie achter