Hoe u surround sound-luidsprekers instelt op tv
Als u op zoek bent naar die thuisbioscoopervaring, is surround geluid een must. U kunt als volgt een 5.1 of 7.1 surround sound luidsprekersysteem instellen.
Dolby zegt dat audio goed is voor 50 procent van de bioscoopervaring, dus je zult een mooi surround sound-systeem bij je thuis willen hebben om het meeste uit alle films en tv’s te halen die je bekijkt. U kunt als volgt surround geluid instellen in uw woonkamer.
Ervan uitgaande dat u een surround sound-systeem hebt gekocht of dat u erover denkt er een te kopen en wilt weten hoe het in uw kamer past, zal onze gids u een idee geven. Natuurlijk zijn er veel verschillende luidsprekersystemen beschikbaar op de markt, dus dit is een alles-in-één gids.
We hebben het over een typische kamer en zullen ons ook proberen te adviseren voor enkele lastige situaties. We kijken ook in de eerste plaats naar het meest voorkomende type surround geluid dat 5.1 is in plaats van 7.1 of 9.1 – het eerste nummer is het aantal luidsprekers en het tweede is het aantal bas-subwoofers. De meeste dvd’s, Blu-ray Discs en streaming-services zoals Netflix ondersteunen 5.1 surround, maar weinigen ondersteunen 7.1 of zelfs 9.1.
Hoe een surround sound-systeem in te stellen
We praten niet over dingen zoals het inpluggen van kabels en dergelijke, maar richten ons liever op de plaatsing van luidsprekers, wat betwistbaar is het belangrijkste voor surround geluid. We gebruiken Dolby’s voorgestelde positionering. Volg de meegeleverde handleiding voor andere specifieke instellingsgegevens, aangezien deze kunnen variëren.
Zoals bij elke audio-installatie is er een ‘sweet spot’ waar de geluidservaring op zijn best is. Voor een thuis surround sound-systeem is dit meestal het midden van uw bank, ervan uitgaande dat uw tv op een geschikte afstand recht voor u staat.
Middenkanaal
Laten we beginnen met het middelste kanaal, dat voornamelijk wordt gebruikt voor zaken als spraak. Je zult dit direct voor de gewenste sweet spot willen plaatsen, dus idealiter onder je tv in lijn met het midden.
Voorluidsprekers
De volgende zijn de voor luidsprekers (links en rechts) die een groot deel uitmaken van een 5.1-systeem wat betreft de manier waarop de audio wordt gemengd. U zult deze aan beide zijden van de tv willen hebben, idealiter op hoofdhoogte, onder een hoek van 22 graden ten opzichte van de middenluidspreker.
Achterluidsprekers
De achterluidsprekers, ook bekend als satellieten, geven je echt het extra gevoel van onderdompeling wanneer een helikopter van achter je in de scène vliegt of kogels echt klinken alsof ze gewoon je hoofd missen.
Je wilt deze direct aan de zijkanten van je sweet spot plaatsen op 90 graden van die middellijn. Dit betekent waarschijnlijk dat je standaards nodig hebt of aan de muur hangt, afhankelijk van je kamer. Als het te moeilijk is om ze naar de zijkanten te plaatsen, dan geeft achter, misschien op een vensterbank of boekenplanken, nog steeds een goed surround sound-effect. Plaats ze in dit geval in de richting van de sweet spot zoals de voorluidsprekers – zie de 7.1-gids hieronder.
Subwoofer
Last but not least is de subwoofer die zorgt voor de ronkende bas voor effecten zoals een onweersbui of het geluid van een voorbij rijdende tank, je snapt het idee. Plaatsing hiervan is minder kritisch, dus plaats het waar ruimte is, maar idealiter aan beide zijden van uw tv-standaard.
7.1 surround-geluid
Als je een 7.1 surround sound-systeem hebt, betekent dit dat je twee extra satelliet achter luidsprekers hebt en deze achter de sweet spot moet plaatsen. Plaats ze idealiter op 135 graden van de middellijn.
Als je worstelt met de plaatsing van 5.1 achterluidsprekers, plaats ze dan zo om te beginnen, maar wees niet bang om kleine aanpassingen aan te brengen om te kijken of je het geluid kunt verbeteren. Zorg er ook voor dat alle luidsprekers, bar de subwoofer, een duidelijk pad naar uw sweet spot hebben, omdat u niet wilt dat het geluid wordt geblokkeerd. Als je een Sonos-systeem hebt, zorg er dan voor dat je de Trueplay afstemmingsfunctie in de app uitprobeert.