Sony Alpha 7R III Camera

De Alpha 7R III is Sony’s nieuwe vlaggenschip camera met volledige resolutie. Nominaal lijkt de 3 veel op de Alpha 7R II, maar er zijn verbeteringen in de zin van het laagdoorlaatfilter, de autofocus en beeldverwerking, waaronder een veel krachtiger continu opnamefunctie. Last but not least, alles is opnieuw ontworpen. Het zou nu robuuster en meer ergonomisch moeten zijn, het bedieningsconcept is vergelijkbaar met de Alpha 9. Hoe de veranderingen van invloed zijn en wat de camera doet, en niet alleen wat betreft de beeldkwaliteit, laat onze test zien.

 

Ergonomie en vakmanschap van de Sony Alpha 7R III

Met iets meer dan 650 gram op de weegschaal is de Sony Alpha 7R III geen lichtgewicht, dus de camera ligt net tussen de voorganger Alpha 7R II en de Alpha 9 qua gewicht. De nieuwe behuizing is bijna 1: 1 die van de Alpha 9, alleen dat de knop ontbreekt aan de linkerkant van de hobbel van de zoeker in de 7R III. In vergelijking met de Alpha 7R II zijn er enkele veranderingen, zoals de nieuwe focus joystick, omdat de andere knoppen ruimte moesten maken. Een kleine omschakeling, de gewenning moet niet te moeilijk zijn.

De behuizing is gemaakt van een robuuste magnesiumlegering, de versterkte bajonet wordt nu vastgehouden door zes schroeven. Zelfs een lens die twee keer zo zwaar weegt als de camera, zit nu muurvast. De Sony is een beetje beter met bescherming tegen spatten en stof. Dit is zeker verbeterd ten opzichte van de Alpha 7R II, dus nu zijn de zegels zowel op de batterij als op de geheugenkaartsleuf te vinden. Aan de andere kant werden er geen vertrouwenwekkende zegels gebruikt op de interfaces. Dus Sony schrijft ook over een aanzienlijke bescherming tegen vocht en stof, maar wijst erop dat de camera niet volledig is beschermd. Andere fabrikanten bieden vaak een betere bescherming, onder een kraan moet je de Sony zeker niet houden, maar de ene of de andere regenbui zal zeker het overleven zonder meteen de geest te geven.

Bovendien lijkt de behuizing zelf nu een beetje dikker, maar ook robuuster. Bovendien is de handgreep nog meer uitgesproken en realiseert deze nu een ergonomische afmeting. Toch past de pink amper op het handvat, dus een Alpha 7R III is nog steeds vrij compact voor een full frame camera. Dankzij de trog voor de ringvinger en de royale leren hoes met een korrelig rubber, voelt deze zeer veilig in de hand, een duim uitsparing op de rug doet de rest. De wijsvinger kan de ontspanknop gemakkelijk bereiken. De ontspanknop is zacht maar biedt een goed eerste drukpunt. Hier is de Sony zeker verbeterd ten opzichte van eerdere modellen.

De Sony Alpha 7R III heeft drie wijzerplaten, elf knoppen, een joystick, twee vaste kiesschijven en een 4-weg besturing ondergebracht, zonder dat de bediening te vol is geworden. Alle toetsen zijn gemakkelijk te voelen en bieden een fatsoenlijk drukpunt. Het bovenste duimwiel en de voorste wijzerplaat zijn ook geweldig om te gebruiken, de derde wijzerplaat, is echter niet zo handig, als we zouden wensen. We houden ook niet helemaal van het belichtingscorrectie-wiel. Het klikt heel hard, maar niet stevig genoeg. Aan de andere kant is het programmakeuzewiel geblokkeerd, maar deze back-up kan niet worden uitgeschakeld, dus u moet altijd op de knop in het midden drukken om te draaien. Hier laten andere fabrikanten zien dat het nog beter is met een de-activeerbare vergrendeling.

Veel van de knoppen kunnen worden geprogrammeerd met functies. Ze zijn vooraf toegewezen, maar alleen gelabeld met C1, C2 enz. Belangrijke functies zoals AEL, AF-On, ISO en de burst-modus bevinden zich op overeenkomstig gelabelde toetsen. Je moet een beetje werken en zoeken in het bedieningsconcept, maar dan gaat het goed. De toetsen worden aangevuld met een snelmenu (Fn-toets), dat u kunt gebruiken met voorkeursinstellingen, als u niet van de specificaties van de fabrikant houdt. Het hoofdmenu is verdeeld in zes tabbladen, die op hun beurt weer 14 genummerde menupagina’s bieden. Dit is niet altijd direct duidelijk, maar u kunt snel door het menu scrollen en een van de hoofdcategorieën bevat een menu Favorieten, dat u naar voorkeursmenu-items kunt verwijzen. Neem dus even de tijd om de camera en zijn rijke functies en aanpassingsmogelijkheden te leren kennen.

Het achterscherm van de Sony Alpha 7R III kan op en neer worden geklapt, en past zich prima aan het ontwerp aan. U merkt nauwelijks dat het een aanraakscherm is, omdat de aanraakfunctie uitsluitend wordt gebruikt voor het selecteren van de autofocus als alternatief voor de joystick. Geen functies of menu’s of het afspelen van de camera kan worden bediend door aanraking, dat is erg jammer en een gemiste kans. Trouwens, als u wilt, kunt u de aanraakinterface volledig uitschakelen. Met zijn diagonaal van 7,5 centimeter is het scherm groot genoeg en levert hij met 1,44 miljoen pixels een fijne resolutie. Als de helderheid van het scherm op zonnig is ingesteld, wordt je netvlies bijna weggebrand omdat het scherm met 1.140 cd / m² extreem helder is.Deze functie moet alleen worden geactiveerd in een zeer heldere omgeving en niet in de redactie op een saaie middag.

De elektronische zoeker is een echt lust voor het oog. Dankzij de nabijheidssensor wordt deze automatisch geactiveerd zodra u de camera in het oog neemt. Een gevouwen scherm schakelt de oog sensor op handige wijze uit. Als u de zoeker gebruikt terwijl het scherm is uitgeschakeld, blijft de aanraakfunctie actief om het focuspunt te verplaatsen. Dit werkt goed, vooral omdat je de touchpad functie op een van de twee helften van het scherm kunt beperken, zodat je je vinger niet in het gesloten oog steekt. Met de 0,78-voudige vergroting is het zoeker beeld aangenaam groot.

Met 3,7 miljoen pixels is het zoeker beeld buitengewoon goed, het toont ook zeer kleurrijk, contrastrijk en responsief. Zowel de helderheid als de kleur kunnen worden aangepast. De vernieuwingssnelheid is maximaal 120 frames per seconde. Het wordt aanbevolen om de hoge kwaliteitsmodus te activeren, die een nog fijner en natuurlijker beeld van de zoeker weergeeft, maar die meer energie vereist en dus de looptijd iets verlaagt. In het live beeld kan een waterpas, rasterlijnen met verschillende patronen en een live histogram worden weergegeven op zowel de monitor als in de zoeker. Er is ook een belichtingsvoorbeeld. Als u wilt, kunt u ook de zoeker gebruiken om afbeeldingen te bekijken en ook de menu’s hier bedienen.

Ook rijk is de apparatuur met interfaces. Bovenop de camera bevindt zich een multi-interface flitsschoen voor TTL flitsers en andere accessoires. Bovendien kan een studioflitseenheid worden aangesloten via de synchrone zij-aansluiting. Verder vindt u een stereo-microfoonaansluiting, een koptelefoon aansluiting en een micro HDMI interface met clean-out voor externe video-opname of voor een besturingsmonitor. Er zijn zelfs twee USB interfaces: een normale Micro USB en een moderne USB-C aansluiting met USB 3.1.

Beide aansluitingen kunnen worden gebruikt om de batterij op te laden, maar deze kan ook extern worden opgeladen in de meegeleverde oplaadhouder. In de praktijk werkt de USB stroom ook terwijl de camera loopt. Met behulp van een powerbank kan de levensduur van de batterij worden verlengd. Bovendien maakt de USB-C interface een bijzonder snelle gegevensoverdracht mogelijk. De micro USB interface kan op zijn beurt ook een afstandsbedieningskabel aansluiten, zelfs een infrarood-afstandsbediening met een bijbehorende ontvanger biedt Sony aan. Dankzij de twee USB poorten kunnen de afstandsbedieningskabel en USB stroom tegelijkertijd worden aangesloten.

De batterij van de Sony Alpha 7R III is verwijderbaar via de onderkant van de camera. Het is de grote NP-FZ100 met 16,4 Wh. Het levert stroom voor 650 CIPA standaard opnamen bij gebruik van de monitor, terwijl de elektronische zoeker meer energie heeft en maximaal 530 opnames op één lading mogelijk maakt. Dankzij het weergavepercentage van het gebruik, bent u altijd perfect op de hoogte van de laadtoestand. De metalen statiefschroefdraad bevindt zich in de optische as en bevindt zich voldoende ver van het batterijcompartiment, zodat deze gemakkelijk kan worden geopend met een statief wisselplaat. Bovendien biedt Sony een portret handgreep, die niet alleen de werking in portretformaat verbetert, maar ook twee batterijen herbergt, waardoor de looptijd aanzienlijk wordt verlengd.

Uitrusting van de Sony Alpha 7R III

De programmakeuzeknop van de Sony Alpha 7R III heeft een volledig automatische modus waarbij zelfs het belichtingscompensatiewiel niet actief is. Hiermee kunt u snel een momentopname maken zonder zorgen. Ten volle benutten kan je de mirrorless systeem Sony Alpha 7R III camera natuurlijk bij het gebruik van de instellingen P, A, S en M, waar u bijvoorbeeld halfautomatisch of handmatig opnames kunt maken.
Bovendien kunnen voorkeursinstellingen worden opgeslagen en opgeroepen als een gebruikersprogramma – drie ervan, direct toegankelijk via de programmakeuzeknop. De ISO-gevoeligheid of de bijbehorende automatische instelling kan worden aangepast in gedrag en werkt ook in de handmatige belichtingsmodus. Het wiel voor belichtingscompensatie blijft actief.

Er kunnen maximaal negen foto’s worden gemaakt met een maximale belichtingsafstand van maximaal EV, met tot vijf foto’s zelfs twee of drie EV belichting afstanden zijn mogelijk. Dit is een uitstekende basis voor door computer gegenereerde HDR-foto’s. Fotografen zonder een HDR programma kunnen eenvoudig de HDR-modus van de 7R III gebruiken, die is verborgen in de “DRO” -instelling. De “software” -oplossing DRO optimaliseert het dynamisch bereik van een foto. Als we kiezen voor HDR, zodat u kunt rekenen op een automatisch of handmatig selecteren blootstelling intervallen van één tot zes EV, maakt de camera drie foto’s altijd en automatisch opgeladen.

Extreem krachtig is de autofocus van de Alpha 7R III . De 399 fase AF-sensoren op de beeldsensor werken al vanaf -3 EV en volgen onderwerpen op betrouwbare wijze over een groot deel van het beeldveld. Ondersteunend is een contrast-autofocus met 425 beschikbare meetvelden. In het menu kunt u instellen hoe de autofocus moet reageren bij het volgen van onderwerpen. Een gezicht herkenning inclusief oog auto focus biedt de Sony Alpha 7R III , waar de gezichtsherkenning zelfs werkt met een gedeeltelijk verborgen gezicht of als u naar beneden kijkt. Op deze manier kunnen portretfoto’s worden gemaakt zonder eerst op het gezicht te focussen. De FE 24-105 mm standaard zoom stelt scherp en schiet van oneindig tot twee meter in iets meer dan 0,3 seconden – vrijwel onafhankelijk van de brandpuntsafstand die u kiest. De pure sluitervertraging zonder scherpstellen is slechts 0,02 tot 0,03 seconden, een meer dan uitstekende waarde.

Maar niet alleen kan de Alpha 7R III snel worden scherpgesteld, de continue modus is ook veel krachtiger dan het voorgaande model. Hij maakt maximaal 10 continu opnamen per seconde en volgt continu de autofocus en belichting. De buffer is genoeg voor een goede 80 foto’s. De hoge prestaties worden mogelijk gemaakt door de front-end LSI, die is aangesloten tussen de sensor en de Bionz X beeldprocessor. Hij helpt met gegevensverwerking en vooral caching.
Interessant is dat Sony sneller gaat met volledige buffer in onbewerkt formaat om sneller tot de oorzaak te komen dan JPEG. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de uitgebreide beeldverwerking inclusief de correctie van optische lens aberraties. Zo neemt de camera Raw 3.7-ononderbroken frames per seconde op met volledige buffer, in JPEG, maar slechts met 0.7 frames per seconde.

Het kost slechts 20 seconden om de volledige buffer in Raw te legen, tegen maar maar liefst 90 seconden in JPEG. Gelukkig kan de camera bijna volledig worden bediend. Helaas is een live afbeelding niet beschikbaar bij de hoogste continu opnamesnelheid, in tegenstelling tot de Alpha 9, wordt in plaats daarvan altijd de laatst gemaakte foto weergegeven. Als u echter overschakelt naar acht doorlopende frames per seconde, kunt u tijdens de opname ook een live afbeelding maken. Dit is vooral handig als je de camera met het onderwerp moet zwaaien, wat moeilijk is als je alleen het verleden ziet. Ondanks de hoge resolutie is de Alpha 7R III zeer geschikt voor actiefoto’s, wat een echte stap voorwaarts is.

Videografen krijgen ook waar voor hun geld met de Sony Alpha 7R III. De Sony filmt in 4K-resolutie met maximaal 30 frames per seconde en in Full HD met maximaal 60 frames per seconde. In de videomodus wordt overgeschakeld naar het Super35mm-formaat. Trouwens, de scan gebeurt hier in 5K, die wordt verkleind naar 4K voor een betere beeldkwaliteit. De Alpha 7R III biedt een geïntegreerde stereo microfoon, een gain control, een externe microfoon aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting voor de evaluatie van de film geluid. De HDMI-interface kan worden gebruikt voor een externe controlemonitor of voor externe video-opnames. Intern heeft de Sony neemt, hetzij op naar MP4, of AVCHD xavc S, de laatste levert de hoogste beeldkwaliteit. Er is ook een tijd code-functie, een gamma-modulatie, S-Log etc. De HLG functie kan als S-Log 4K HDR video-opname, maar vereist in tegenstelling tot de S-Log geen kleurbalans in postprocessing. Overigens blijven de autofocus en de beeldstabilisatie op verzoek actief. Bovendien kan de gevoeligheid van de autofocus worden aangepast zoals bij de functie continu opnamen.

Conclusie

De Sony Alpha 7R III is een uitstekend verwerkte en dankzij spatwater- en stofbescherming robuuste, spiegelloze full-frame systeemcamera. Het biedt een zeer goede ergonomie met veel aanpassingsmogelijkheden voor persoonlijke voorkeuren. De autofocus werkt snel en betrouwbaar, zelfs bij het volgen van bewegende onderwerpen, de continue opnamesnelheid en uithoudingsvermogen is enorm ondanks de hoge resolutie. Ook kunt u vertrouwen op de effectieve beeldstabilisator. Videografen krijgen ook veel functies aangeboden. De beeldkwaliteit is uitstekend, vooral bij lage gevoeligheden tot ISO 400. Deze kan echter gemakkelijk oplopen tot ISO 3.200 zonder grote verliezen te hoeven verwachten. Zelfs bij ISO 12.800 kun je nog steeds goede resultaten behalen met de Alpha 7R III. Gelukkig is er nu ook een grote keuze aan lenzen in een kwaliteit die de hoge resolutie van de Sony bruikbaar maken.

Geef uw mening..

Laat een reactie achter

Test de Beste - Flacko
Logo
Shopping cart