Nokia 3.1 Test

€99,00 €159,00

Beste deal op: amazon.deAmazon.de
Bekijk Aanbieding

De Nokia 3.1 is een klassieke smartphone op instapniveau en biedt, in tegenstelling tot zijn voorganger, een 2: 1-scherm in dat werkt met 1440 x 720 pixels. De mobiele telefoon wordt aangedreven door een MediaTek chipset van de lagere middenklasse. Afhankelijk van de variant heeft deze 2 of 3 GB RAM of 16 of 32 GB intern geheugen. De 2,990 mAh presterende batterij is iets groter dan die van vorig jaar. De camera biedt slechts één oplossing.
Als concurrenten voegen we de Honor 7C, de Motorola Moto G6 Play en de Gigaset GS185 toe, maar ook de vorige modellen van Samsung bevinden zich nu ook in deze prijsklasse.

Een solide en goedkope smartphone zou het moeten zijn, zonder toeters en bellen, die gegarandeerd een update krijgt voor de volgende versie van Android. Dan is de Nokia 3.1 misschien precies goed – en we hebben hem getest.
De Nokia 3.1. scoort in de eerste plaats met een uitstekende prijs-prestatieverhouding. Voor ongeveer € 150, biedt Nokia een aantrekkelijke, alledaagse smartphone die voldoet aan de huidige eisen op het gebied van design en technologie.

Nokia 3.1 Design en afwerking

In de pakkende kleurencombinaties blauw-koper, zwart-chroom of wit-zilver is de nieuwe Nokia 3.1 op de markt en vervangt de Nokia 3 van vorig jaar. De behuizing bestaat uit een achterkant van plastic, een metalen frame en een voorkant van 2,5-D glas. De Nokia 3.1 is relatief klein, wat de exacte afmetingen van 146,25 x 68,65 x 8,7 millimeter ondersteunt. Het gewicht is 140 gram.

Op het gebied van design kijkt het bedrijf achter Nokia naar de optica, die sinds de re-entry vorig jaar is afgedwongen. Dit betekent dat het frame meestal opvallend glimmend is uitgevoerd en zich in het frame van de cameramodule bevindt. In het geval van Nokia 3.1,  is dit frame zilver. Het merklogo staat in de echte bovenhoek op het scherm, omdat Nokia het ook in eerder zo heeft verwerkt. De antenne strips zijn bijna onzichtbaar op het frame gemonteerd; Aan de onderkant is er ook een luidsprekeruitgang en USB 2.0 poort.

De voorkant is gemaakt van krasbestendig Corning Gorilla glas, dat is ingebed in een plastic frame, voordat het wordt omsloten door de aluminium behuizing. De achterkant is gemaakt van plastic. De uitstekende camera ziet er niet zo chic uit, maar beschermt de enigszins verzonken lens betrouwbaar tegen krassen.

De bouwkwaliteit is op een goed niveau. De gaten zijn strak en gelijkmatig. Druk lijkt weinig verschil te maken voor de Nokia smartphone, want zelfs met een stevige druk op het scherm is er nauwelijks sprake van een golfvorming. Bij draaiende pogingen kraakt het, soms goed hoorbaar.
De batterij is stevig geïnstalleerd en kan niet door de gebruiker worden gewijzigd. Verder zijn er twee kaartsleuven. Hoewel er één microSD kan worden geplaatst, biedt het andere slot plaats aan twee nano simkaarten. De sleden zijn gemaakt van metaal en laten een solide indruk achter.

Dual SIM  en FM radio, maar geen vingerafdruk

Bij de functies van de Nokia telefoons is in de 2018 versie niets veranderd. De micro USB poort kan worden opgeladen, kan gegevens overdragen in overeenstemming met USB 2.0 en ondersteunt OTG om randapparatuur of opslagmedia aan te sluiten.

De microSD kaartsleuf ondersteunt geheugenkaarten tot 128 GB groot. De geheugenkaart kan worden geformatteerd als een extern opslagmedium waarop alleen mediabestanden kunnen worden opgeslagen, of als interne opslag, die dan ook apps en hun gegevens kan opslaan.
Daarnaast zijn er Bluetooth 4.2, NFC en een FM-radio-ontvanger aanwezig. De Nokia 3.1 biedt echter geen vingerafdruksensor of gezichtsherkenning om de smartphone te beschermen.

Misschien ook interessant voor u;

Nokia 7 kopen, review en specs
De beste smartphones op een rijtje
Wat zijn de beste Xiaomi smartphones
De beste powerbank voor uw smartphone

Nokia smartphone met Android One

De Nokia 3.1 wordt geleverd met Google Android 8.0 Oreo. De update naar versie 8.1 wacht waarschijnlijk nog steeds op Android One. Niemand was in staat om ons een exacte datum te geven. In het algemeen zorgt het updateprogramma van Google ervoor dat de Nokia 3 gedurende twee jaar wordt beschermd met updates en nog een jaar met beveiliging patches. Deze laatste zijn ook up-to-date op ons testapparaat.
Aanvullende apps die verder gaan dan de Google services zijn niet vooraf geïnstalleerd. Gebruikersaccountbeheer is echter actief. Voor synchronisatie tussen een computer en een smartphone biedt men de Nokia Suite, de opvolger van Nokia PC Suite, welke in 2012 werd stopgezet.

Nokia 3.1 camera

Binnenin is er een twee jaar oude MediaTek 6750-processor – genoeg voor alledaagse toepassingen zoals SMS, WhatsApp, Instagram of YouTube video’s. In de veeleisende 3D-presentatie in de Antutu benchmark test schokte het echter enorm voordat de app uiteindelijk volledig crashte. In de oefentest kreunde de processor tijdens het laden van grote hoeveelheden gegevens – de huidige versie van “Pro Evolution Soccer” leek slechts een eeuwigheid het splash scherm te laten zien – eigenlijk ongeveer 15 minuten – voordat hij in het spel kwam. Eenmaal begonnen, was het relatief vloeiend om te spelen. In grafisch uitdagende spellen wordt het apparaat echter ook snel warm.

De camera’s van de Nokia 3.1 kunnen worden omschreven als solide. Op de achterkant waar een redelijke 13 megapixel camera is geïnstalleerd, die natuurlijk is uitgerust met LED flitser en een autofocus-functie. De fotokwaliteit is bij daglicht in ieder geval acceptabel: de details zijn zowel in close-ups als in de nog lang herkenbare kleuren natuurlijk, hoewel hier een beetje meer helderheid wenselijk zou zijn.

De camera aan de voorkant werkt opnieuw met 8 MP, maar is nominaal gevoelig voor licht en kan een schoonheidsmodus weergeven. Bij daglicht redelijk goede en fatsoenlijke opnamen, alleen bij weinig licht, bereikt de optica snel zijn grenzen. Video’s worden alleen opgenomen in 720p.

De hoofdcamera heeft een zichtbare upgrade ontvangen en biedt nu 13 megapixels. De opnames zijn redelijk netjes, alleen in de omgevingsopname kan de Nokia 3.1 niet echt overtuigen. Close-ups slagen echter redelijk goed. Bij weinig licht kan de ingebouwde LED voor extra licht zorgen, maar ook zonder dit kunnen nog steeds motieven worden vastgelegd, zelfs als de beeldruis duidelijk zichtbaar is. De ontspan vertraging is prima, maar snapshots zullen moeilijker te maken zijn.

Video’s kunnen worden opgenomen in Full HD en bieden een fatsoenlijk geluid. Vooral met achtergrondverlichting heeft de camera van de Nokia 3.1  snel zijn grenzen bereikt en is er ook geen beeldstabilisatie. De slow motion (480p) biedt slechts een minimale vertraging. De time-lapse (1.080p) levert behoorlijke resultaten op.

Levensduur Accu

Een geschatte lading van 2990 mAh is niet bijzonder genereus, maar komt overeen met de algemene constructie van Nokia 3.1 en de technische voorwaarden. De energieleverancier hoeft geen speciale taken uit te voeren, zoals een altijd aan display of iets dergelijks.

De batterij moet tijdens de test bestand zijn tegen zowel intensieve belasting als stand-by. In de eerste acht uur spelen we intensief, bellen we, bekijken we video’s en simuleren ze het meest authentieke, alledaagse gebruik dat mogelijk is. Aan het einde van deze fase kan de Nokia 3.1 nog steeds een resterende belasting van 61 procent laten zien. Een waarde die nog steeds in de groene zone staat. Na de rustfase in de standby modus verliest de batterij bijna 10 procent, waardoor de batterij de volgende dag maar voor 52 procent is opgeladen. Ter vergelijking: dit verlies is opvallend, het verbruik had minder moeten zijn.
Om de batterij een beetje te besparen, kunnen gebruikers terugvallen op een energiebesparende modus. Er is geen snellaadfunctie.
De nominale lading van de batterij is aangepast aan de context van Nokia 3.1 en is voldoende. Terwijl de batterij goed werkt wanneer deze actief wordt gebruikt, verliest de telefoon in de standby modus te veel energie.

Conclusie

De Nokia 3.1 komt redelijk goed wg in zijn prijsklasse. Voor iets minder dan 150 euro krijgt je een smartphone die goed voldoet aan de dagelijkse behoeften. Voor hogere eisen, of het nu grafisch veeleisende games of foto’s zijn, moet men beter specifiek zoeken naar een apparaat dat aan de speciale vereisten voldoet. Aangezien de Nokia 3.1 wordt geleverd met Android One, heeft u, in tegenstelling tot veel andere apparaten in deze prijsklasse, de garantie dat de volgende versie van het besturingssysteem ook zal worden gebruikt.

Geef uw mening..

Laat een reactie achter