NAS Server beste koop

Beste NAS drives

NAS servers doen veel meer dan alleen het opslaan van bestanden als een harde schijf. Ze zijn uw persoonlijke cloudservice, mediaserver en kunnen zelfs beelden van beveiligingscamera’s opnemen. We raden u aan nu de beste modellen te kopen.

NAS schijven lijken veel op cloudopslag services: u hebt overal toegang tot al uw bestanden, zowel binnen als buiten uw huis of kantoor. Je kunt ze gebruiken om je muziek- en videocollecties op te slaan en af ​​te spelen, evenals documenten en andere bestanden. U kunt er zelfs apps op installeren, zodat ze meer kunnen doen, zoals het uitvoeren van uw eigen beveiligingscamera’s, het automatisch downloaden van bestanden en zelfs het hosten van een website.

Aankoopgids voor NAS drive

NAS staat voor Network Attached Storage. Simpel gezegd, het is een grote harde schijf die verbinding maakt met uw router.

Ze maken het eenvoudig om altijd en overal toegang te hebben tot uw muziek, films, foto’s en documenten. Een van de meest populaire redenen om een ​​NAS-schijf te kopen, is voor het afspelen van media. Uw persoonlijke videobibliotheek kan op uw tv worden bekeken, zonder dat u een laptop hoeft aan te sluiten. Een beetje alsof je je eigen Netflix hebt.

Op dezelfde manier kun je een app op je telefoon gebruiken om het afspelen van muziek te besturen, net zoals je eigen persoonlijke Spotify.
Een NAS server gebruikt veel minder stroom dan een gewone pc. Voor een eenvoudige installatie en gebruiksgemak is een speciale NAS-drive moeilijk te verslaan.

 

terug naar menu ↑

Schijven voor NAS servers

Een van de eerste beslissingen om het te maken. Probeer te bepalen hoeveel opslagruimte u nu nodig heeft en wat u over vijf jaar nodig zult hebben. Veel NAS servers hebben helemaal geen drives: deze staan ​​bekend als schijfloze of kale drives.
Het voordeel is dat u de gewenste schijven kunt kiezen en deze later eenvoudig kunt upgraden.

Je kunt nu schijven krijgen van maximaal 12TB, en je kunt verwachten ongeveer Euro 25-30 per GB te betalen voor een schijf die specifiek voor NAS-gebruik is. NAS-drives kosten meestal iets meer dan normale pc-harde schijven, maar het is de moeite waard om extra te spenderen, omdat ze ontworpen zijn om constant te draaien en de neiging hebben om een ​​betere garantie te hebben.
Harde schijven die zijn ontworpen voor NAS-gebruik omvatten een meer veilige constructie die meer weerstand biedt tegen trillingen, wat heel logisch is voor een schijf die is ontworpen om de hele tijd mee te gaan. Ze bieden ook energiebeheer, zodat ze de prestaties kunnen aanpassen op basis van hun temperatuur.

terug naar menu ↑

Wat is een RAID?

RAID staat voor redundant array of inexpensive disks. RAID kan vrij complex zijn, maar op een basisniveau wil je het vooral gebruiken om redundantie te bieden, dus als een schijf defect is, zijn je gegevens nog steeds veilig. Drie van de meest populaire varianten zijn RAID 1, 5 en 6.

De meeste NAS servers bieden ten minste twee bays, wat betekent dat u ze als RAID 1 kunt instellen. In dit scenario is de tweede schijf een spiegel van de eerste, dus als een schijf helemaal defect raakt, zijn al uw gegevens veilig op de andere. U kunt dan de defecte schijf vervangen en de RAID-array opnieuw opbouwen.

RAID 5 vereist minimaal drie schijven en biedt pariteitsgegevens. Dat betekent dat een RAID 5-array bestand is tegen een enkele schijfstoring zonder gegevens te verliezen of toegang te krijgen. Aangezien de gegevens ‘gestreept’ zijn over drie schijven, zijn de waarden snel, maar duurder vanwege langzamere schrijfbewerkingen, omdat u ook de pariteitsgegevens moet schrijven.

RAID 6 vereist intussen vier schijven, maar biedt zowel gestreepte als dubbele pariteit, dus twee schijven kunnen uitvallen en de RAID kan nog steeds worden hersteld.

Welke u ook kiest, beschouw uw NAS niet als uw enige back-up van uw gegevens. Als er iets catastrofaals gebeurt als een brand, verlies je nog steeds al je gegevens. Om dit te ondervangen, wilt u nog een externe back-up, bij voorkeur naar de cloud.

Apps

Na opslag is de volgende belangrijkste zorg software en functies. We geven de voorkeur aan NAS apparaten met een app winkel waar je populaire apps zoals Plex kunt downloaden in plaats van je te dwingen de eigen mediasoftware van de fabrikant te gebruiken.

Sommige NAS-stations bieden ook apps voor Android en iOS, waardoor het een stuk eenvoudiger is om uw foto’s, video’s en muziek op uw telefoon of tablet te bekijken.

Toegang op afstand

Je hebt waarschijnlijk externe toegang tot de bestanden op je NAS nodig als je niet thuis bent. Vroeger moest u zich aanmelden voor een DNS-service van derden, maar tegenwoordig kunt u zich bij de meeste NAS servers gewoon aanmelden voor een account bij de fabrikant terwijl u de schijf instelt. Log in op het account en zij zullen de connectiviteit met uw box thuis verwerken met behulp van hun eigen servers.

Transcoderen

Hoe krachtig moet de processor van uw NAS zijn? De speciale besturingssystemen die door de NAS worden uitgevoerd, zijn licht van gewicht, maar een snellere processor en meer RAM-geheugen zullen functies zoals transcodering mogelijk maken.

Dit betekent dat alle mediabestanden direct kunnen worden geconverteerd naar een indeling die kan worden afgespeeld door uw tv of set-top box, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken als het bestand niet kan worden afgespeeld zoals het op uw NAS bestaat.
Het kan ook handig zijn als je video’s een hogere resolutie hebben dan je tv aankan, dus let op de mogelijkheid om 4K naar Full HD in realtime te transcoderen.

terug naar menu ↑

Hoe werkt een NAS- server?

Een NAS server is in de meeste gevallen een volwaardige computer waarvan de hardware is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens en snelle netwerk connectiviteit op te slaan. Dit laatste is vooral belangrijk bij veeleisende toepassingen, zodat alle geautoriseerde gebruikers op elk moment zonder grote vertragingen toegang hebben tot de gegevens die zijn opgeslagen op de NAS servergegevens.

Vooral bij professioneel gebruik van deze apparaten, b.v. in bedrijfsnetwerken of voor de opslag van videogegevens van meerdere camera’s, is het belangrijk om een ​​voldoende snelle gegevensoverdracht snelheid te hebben. Hier moet de NAS server vaak voldoen aan de vereisten die vergelijkbaar zijn met de eisen van de oudere, intern geïnstalleerd op het werkstation harde schijven zijn – zoals de experts kan ook de praktijk weten is dit niet altijd makkelijk om taak te volbrengen. Daarom is een zo breed mogelijke netwerkverbinding in dergelijke gevallen van essentieel belang.

Maar zelfs met eenvoudige toepassingen in de privé multimedia gebied een voldoende snelle data transfer rate zo voor het streamen van video-bestanden, en voldoende capaciteit om alle media content op te slaan moet altijd beschikbaar zijn.

Daarom, wanneer NAS servers met WLAN ondersteunen ook draadloze standaard is een belangrijk criterium: Als de meest recente standaard ondersteund door de op dit moment snelst mogelijke overdrachtssnelheden, of misschien moeten we liever wachten tot de volgende generatie van het desbetreffende apparaat? Bovendien moet de server beschikken over een state-of-the-art WLAN codering, en hebben momenteel ten minste één WPA2-codering, als u van plan bent om het via de Wifi-interface te integreren in het netwerk.

terug naar menu ↑

Wat kan een NAS server doen?

De meeste gebruikers weten waarschijnlijk dat de NAS-server voornamelijk bedoeld is voor gegevensopslag. Maar hij heeft nog steeds veel meer functies voor je. Het volgende artikel introduceert enkele van de belangrijkste mogelijkheden.

Hoofdfunctie: gegevensopslag

NAS servers zijn ontworpen om grote hoeveelheden gegevens te bevatten. Oorspronkelijk werden ze exclusief voor dit doel gebruikt, maar zelfs vandaag is data-opslag de belangrijkste functie van de apparaten. Alle hardware is hierop afgestemd. Hoewel een NAS-server ook een processor en geheugen heeft, is de apparatuur in deze gebieden meestal niet al te weelderig. Bij de harde schijven is echter precies het tegenovergestelde het geval. De meeste apparaten gebruiken meerdere harde schijven, die elk aanzienlijke opslagruimte hebben. Dit resulteert in een aanzienlijke totale capaciteit. Niet alleen kunnen NAS- servers veel gegevens opslaan. Ze zorgen ook voor een hoge mate van veiligheid. De meeste apparaten ondersteunen redundante gegevensopslag. Dit betekent dat alle informatie op verschillende harde schijven wordt opgeslagen. Daarom zijn ze zelfs met een defect van een opslagmedium nog steeds beschikbaar op een andere locatie.

Gebruik NAS als cloudopslag

NAS servers worden niet alleen gekenmerkt door een hoge opslagcapaciteit. Een ander kenmerk van deze producten is dat ze de gegevens via een netwerk verzenden. Deze eigenschappen geven aanleiding tot veel andere toepassingen. U kunt dit apparaat bijvoorbeeld gebruiken om uw eigen cloudopslag in te stellen. Als u de nodige instellingen aanbrengt, kunt u eenvoudig toegang krijgen tot de gegevens via internet. Zo staat u overal tot uw beschikking – met uw laptop, smartphone of tablet. Het apparaat werkt als een cloudwinkel van een professionele provider, met het verschil dat u de gegevens bij u thuis bewaart, waardoor ze bijzonder veilig zijn.

Web- en mailserver

Als u uw eigen website wilt publiceren of als u uw e-mailverkeer onafhankelijk van een commerciële provider wilt uitvoeren, dan is de NAS-server ook nuttig. Als u geschikte software installeert, kunt u het apparaat gemakkelijk gebruiken als een web- of e-mailserver. Meestal ondersteunen de producten Dynamic DNS voor dit doel. Om toegang tot een website mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat het adres is gekoppeld aan een IP-adres. Voor privéverbindingen verandert het IP-adres echter steeds opnieuw. Dynamische DNS zorgt ervoor dat de informatie actueel blijft, zodat uw pagina’s altijd toegankelijk zijn.

NAS als mediaserver

Vooral bij privé-gebruikers is de functie als mediaserver erg populair. Steeds meer apparaten die audio- of video-inhoud kunnen afspelen, kunnen in een netwerk worden geïntegreerd. Op deze manier is het mogelijk om films, muziek of andere inhoud op te slaan op een centrale server en deze af te spelen met elk beschikbaar apparaat. Dit zorgt voor een gevarieerd entertainmentprogramma en eenvoudige bediening. Veel moderne NAS-servers zijn ook uitstekend uitgerust voor deze taak. Je hebt een functie als mediaserver. U kunt dus eenvoudig de inhoud op het apparaat opslaan en ze vervolgens met de Smart TV of een genetwerkt HiFi systeem afspelen.

Streaming media-inhoud

Veel NAS servers hebben ook een streaming functie. Hiermee wordt uw media-inhoud verspreid over het netwerk. Op het eerste gezicht lijkt deze applicatie bijna identiek aan het gebruik als mediaserver. Het verschil is echter dat u geen inhoud van een ander apparaat hoeft aan te vragen. Integendeel, het verspreidt de server onafhankelijk. De testwinnaars onder de NAS-servers maken het bijvoorbeeld heel eenvoudig om met deze functie een LAN-radio in te stellen.

Stel een bewaking systeem in met de NAS

Een NAS-server kan ook helpen uw huis of kantoor te beschermen. Op veel apparaten kan een app worden geïnstalleerd om de ruimtes te bewaken. Nu moet je gewoon een geschikte IP-camera aanschaffen en verbinden met de server. Meestal is hier een USB-poort voor. De NAS neemt de beelden op en maakt ze zo nodig beschikbaar via internet. Op deze manier houdt u altijd in de gaten wat er in de desbetreffende ruimte gebeurt. Dat kan de veiligheid aanzienlijk vergroten.

Gebruik NAS als een USB-server

Er zijn talloze netwerkcompatibele apparaten in zowel kantoren als woningen: desktops, smartphones, notebooks en tablets. Wanneer u deze apparaten gebruikt, gebeurt het echter vaak dat u een document moet scannen of afdrukken. Om elk van hen uit te rusten met de bijbehorende randapparatuur, zou echter een aanzienlijke inspanning nodig zijn. Om deze reden is het efficiënter om deze taken in een netwerk te organiseren. De NAS-server biedt waardevolle services. U kunt printers, scanners en andere USB apparaten hierop aansluiten. U hebt dan toegang tot de bijbehorende services met elk apparaat dat in het netwerk is geïntegreerd.
Geef uw mening..

Laat een reactie achter