Hoe werkt Philips Hue?

Philips Hue is een echt cool, voor Wi-Fi geschikt verlichtingssysteem waarmee je je lampen kunt in- en uitschakelen, rechtstreeks vanaf je smartphone (of vanaf andere smarthome besturende apparaten). Het is een van de eerste stappen om van uw huis een smarthome van de toekomst te maken. Hier leest u hoe het werkt en hoe u uw Philips Hue lampen instelt met de nieuwe Philips Hue-app.

Domotica blijft meedogenloos snel evolueren. Bijna elke maand wordt nieuwe controle en beheer van systemen voor huishoudelijke elektrische apparaten op de markt geintroduceerd. Wat verlichtingssystemen betreft, heeft Philips nieuwe interessante draadloze LED lampen geïntroduceerd, de zogenaamde Philips Hue lampen.

Esthetisch ziet de Philips HUE eruit als gewone normale led lampen. Hun lichtopbrengst is gelijk aan 50 W gloeilampen, maar dankzij de LED technologie zijn ze veel goedkoper uit energie oogpunt. Ze kunnen het elektriciteitsverbruik tot 80% verminderen.
Interne LED lampen kunnen verschillende lichtkleuren en kleurtemperaturen uitstralen. Dankzij de schroefverbinding, compatibel met de standaard E27, kunnen ze eenvoudig in de meeste thuislamp fittingen worden geschroefd.

Los van het klassieke componenten van een LED lamp, presenteert de HUE een klein intern apparaat voor communicatie met het netwerk, waardoor de ontvangst van bytes via Wi-Fi mogelijk wordt.

De draadloze lampen worden door Philips in sets van drie verkocht. In het Starter Pack, samen met de drie gloeilampen, die ook als normale led-lampen kunnen werken, is er een brug, aangedreven door een ethernetkabel.

Wat is Philips Hue?

De afgelopen jaren is de verlichting dramatisch verbeterd, vooral door de introductie van LED-lampen, die veel minder stroom verbruiken, langer meegaan en minder kosten op de lange termijn.

Maar smart lighting zet een nog grotere stap vooruit en Philips loopt voorop met zijn Hue assortiment van slimme lampen. Dit zijn gloeilampen die werken met elke standaard lichtaansluiting die u al in de verlichtingsarmaturen van uw huis hebt, maar ze hebben enkele toegevoegde interne componenten waarmee ze draadloos kunnen worden bediend vanaf uw smartphone.

Er zijn een handvol verschillende Hue-lampen die Philips aanbiedt. Het populairst is echter de Hue White en Color Starter Kit, die wordt geleverd met de vereiste Hue Bridge, evenals drie Hue-lampen die van kleur kunnen veranderen en allerlei leuke dingen kunnen doen. Je kunt ook de goedkopere  Hue White Starter Kit krijgen, die wordt geleverd met de Hue Bridge en twee Hue White-lampen, die niets meer zijn dan alleen dimbare, zachte witte lampen.

Omdat de lampen niet rechtstreeks op het Wi-Fi-netwerk van uw huis kunnen worden aangesloten, is de Hue Bridge een hub die als tussenstation fungeert. Uw gloeilampen maken verbinding met de hub en de hub maakt verbinding met uw router.

Dit betekent een beetje meer setup dan wat je oorspronkelijk had verwacht, maar het is eigenlijk heel eenvoudig om Philips Hue-lampen in te stellen.

Philips Hue Starter Pack met Dimmer

Laatste update was op: 7 oktober, 2019 1:16 am

Pas de verlichting in je woning aan jouw smaak aan met de Philips Hue Starter Pack met Dimmer. Vervang je huidige gloei- of spaarlampen door de 3 ledlampen en bedien deze vervolgens via de Philips Hue app op je smartphone of tablet (iOS en...

Philips Hue White Ambiance Starter Pack met Dimmer

Laatste update was op: 7 oktober, 2019 1:16 am

Philips Hue White Ambiance Starter Pack met Dimmer Ontdek de mogelijkheden van smart verlichting met de Philips Hue White Ambiance Starter Pack met Dimmer. Dit startpakket bestaat uit 3 losse lampen en een bridge. De lichtbronnen draai je in de armaturen die je in huis hebt en via de...

Philips Hue Starter Pack White met Dimmer

Laatste update was op: 7 oktober, 2019 1:16 am

Philips Hue Starter Pack White met Dimmer Ontdek de mogelijkheden en voordelen van smart verlichting met de Philips Hue White Starter Pack met Dimmer. De lichtbronnen draai je in de armaturen die al in je huis staan en via de bridge koppel je ze aan het wifi-netwerk. Nadat je de...

Philips HUE GU10 Starters Pack met Dimmer

Laatste update was op: 7 oktober, 2019 1:16 am

Philips HUE GU10 Starters Pack met Dimmer Met het Philips Hue GU10 Starters Pack met Dimmer vervang je jouw energievretende spots door duurzame LED-varianten. Installeer de bridge en de Philips Hue app en bedien de GU10 spots vanaf je smartphone of tablet. Selecteer de kleur of...

WoonVeilig ALARM-03 + Philips Hue Starter Pack

Laatste update was op: 7 oktober, 2019 1:16 am

WoonVeilig ALARM-03 + Philips Hue Starter Pack WoonVeilig en Philips Hue bundelen hun krachten met het WoonVeilig Alarm-03 en Philips Hue Starter Pack in 1. Het alarmsysteem met een bedieningspaneel, afstandsbediening, 2 bewegingsmelders en deur-/raamcontact heeft alles in huis om je...

Installatie van de Philips Hue

De installatie van het Starter Pack is uiterst eenvoudig. Het bestaat alleen in het aansluiten van de brug (bridge) op een elektriciteitsstekker en een modem router voor gegevensoverdracht, via de netwerkkabel. Nadat u een of meer Philips HUE-lampen in een stopcontact van het huis hebt gestoken, moet u de Philips-app op uw smartphone installeren om verbinding te maken met de bridge en de led-lampen. Als u niet over een apparaat beschikt waarop u de app kunt installeren – de app is compatibel met elk apparaat met Android of iOS – kunt u opdrachten naar de bridge sturen door een draadloze afstandsbediening te kopen. Als u rechtstreeks verbinding maakt met de bridge, hoeft u geen router te hebben.

Hoe werkt de verbinding met de app?

Wat betreft het merendeel van de elektronische apparaten die worden beheerd met een app, moet je eerst zorgen dat de software communiceert met de hardware. U kunt dit doen door een herkennings- en synchronisatieproces tussen de twee systemen te starten. Deze handeling kan snel worden voltooid via een speciale knop die u vindt op de applicatie die u eerder op uw smartphone hebt geïnstalleerd.

Op dit punt kunt u met de app opdrachten naar de LED-lampen sturen via het Philips HUE-LED-lampen transmissienetwerk, dat drie communicatiekanalen gebruikt, dat wil zeggen de wifi-router (IEEE 802.11 ), het Ethernet en een ander type Wi-Fi, dat reageert op de ZigBee (IEEE 802.15.4) voor de transmissie van draadloze gegevens met een laag energieverbruik.

De app identificeert de Philips Hue lampen afzonderlijk, via herkenningscodes. Het kan tot 50 eenheden beheren door simpelweg met uw vinger over het aanraakscherm van uw smartphone te vegen. Kleuren en lichtintensiteiten worden dan zorgvuldig ingesteld voor elke afzonderlijke lamp, maar u kunt tegelijkertijd alle Philips HUE bedienen via een vooraf ingestelde configuratie die beschikbaar is in de app.

Met de software kunt u ook de intensiteit van elke Philips HUE lamp instellen om deze aan verschillende tijden van de dag en verschillende kamers van het huis aan te passen, afhankelijk van waar ze zich bevinden. U kunt de gloeilampen bedienen wanneer u zich buiten bevindt door simpelweg verbinding te maken met internet, na het maken van een eigen account op de site van Philips HUE.

De bridge firmware wordt automatisch bijgewerkt, zodra het systeem de beschikbaarheid van een nieuwe versie op de Philips HUE server detecteert, die vervolgens een automatische update biedt voor alle aangesloten verlichtingsapparaten.

De voordelen van de afstandsbediening

Uw lampen op afstand op afstand bedienen is handig, bijvoorbeeld wanneer u ze wilt programmeren om op een bepaald moment van de dag in te schakelen, of om eenvoudig de indruk te wekken dat iemand thuis is.

Kortom, de mogelijkheid om de lampen via een software te besturen, zou hen in staat stellen om te worden verbonden met elk ander elektronisch apparaat dat met een computersysteem wordt bediend. Om dit te doen, is het noodzakelijk om specifieke technische vaardigheden te hebben om de app-functionaliteit uit te breiden.
U zou deze nieuwe apparaten moeten kunnen verbinden met de API (Application Programming Interface) van de app. Dankzij de Philips HUE-technologie kan de softwareontwikkelaar bijvoorbeeld een lichtspel maken, dat het ritme van een nummer volgt.

Andere mogelijkheden

Wat de negatieve aspecten van deze technologie betreft, kunnen we stellen dat de Philips HUE-kit voorlopig vrij hoge kosten met zich meebrengt. Het kost meer dan 150 €. Zelfs de aanschaf van een enkele Philips HUE-lamp, om een ​​bestaand verlichtingssysteem uit te breiden, is relatief hoog (20-60 €).

Het is een redelijk gebruiksvriendelijke technologie, maar je moet toch vertrouwd zijn met het gebruik van apps en slimme apparaten. Bovendien, om volledig te profiteren van het volledige potentieel van deze technologie, dat wil zeggen om het op afstand via internet te kunnen besturen via een computer buiten uw huis, moet u een internetverbinding hebben die extra kosten met zich meebrengt, overeenkomend met de ADSL-kosten.

De ZigBee technologie heeft een maximaal communicatiebereik van ongeveer 70 meter, afhankelijk van mogelijke obstakels in de omgeving. Als u een Philips HUE-lamp op een grotere afstand van de basis moet plaatsen, dan wordt de lamp ondersteund door de ZigBee-technologie en krijgen de lampen geen signaal. Dit zal je dwingen om wifi-repeaters aan te schaffen, wat extra kosten met zich mee zou brengen, ook in termen van energieverbruik.

Ten slotte is de Philips HUE-bridge altijd ingeschakeld en draagt ​​daarom, zij het in beperkte mate, bij tot het totale energieverbruik van de woning. Het heeft de voorkeur om een ​​brug te hebben die is uitgerust met een specifieke modus voor laag vermogen.

Smart Philips Hue LED-lampen

De slimme en energiezuinige LED-lampen brengen Philips Hue tot leven. Ze leveren helder en mooi licht voor uw dagelijkse activiteiten, speciale momenten en meeslepende ervaringen. Ze zijn ook praktisch. Ze dimmen. Ze flitsen. Ze pulseren. Ze doen vrijwel alles wat je wilt. En ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en modellen die bij u thuis passen.

Smart hub: The Bridge

The Bridge is het hart van uw Philips Hue-systeem dat uw smart-apparaat verbindt met uw Philips Hue-lampen. U kunt maximaal 50 Philips Hue-lampen en accessoires aan één bridge toevoegen. Gekoppeld aan wifi via uw router, verbindt het ook uw systeem met de rest van de wereld via internet voor controle buiten het huis en andere slimme functies. The Bridge is inbegrepen in alle Philips Hue-starterkits, of u kunt het afzonderlijk kopen en eenvoudig uw eigen Philips Hue-systeem bouwen.

Geef uw mening..

Laat een reactie achter