Beste Keukenmes, voor hobbykok en als koksmes

Keukenmes Test  • De beste keukenmessen ter vergelijking

Voor de verwerking van vlees, vis en groenten worden verschillende soorten en vormen keukenmessen gebruikt, die aanzienlijk van elkaar kunnen verschillen. Het voedsel wordt gesneden door een zo scherp mogelijk lemmet van metaal of plastic.
De messen verschillen niet alleen qua vorm, maar ook qua formaat. De Nederlandse consument kan kiezen uit een gigantisch aanbod van verschillende fabrikanten.

1Diamant Sabatier Riyouri - Koksmes - 15 cmBekijk Aanbieding
2Global G2 Koksmes 20 cmBekijk Aanbieding
3Laguiole Style de Vie Koksmes - OlijfhoutBekijk Aanbieding
4Forged Brute Koksmes, 20cmBekijk Aanbieding
5Global G83 Oriëntaals hakmes met kuiltjes 18 cmBekijk Aanbieding
6BK Skills Koksmes - 20 cmBekijk Aanbieding
7Global G21524 Messenset (3-delig)Bekijk Aanbieding
8Forged Olive Koksmes, 20cmBekijk Aanbieding

 

 

Het enorme assortiment keukenmessen bestaat onder meer uit fruit, fileer en groente messen. Deze messen worden ook in Europa gemaakt. Hier hebben vele traditionele fabrikanten zich gevestigd, die ook hun producten naar andere landen exporteren. Uit de Aziatische regio komen ook diverse messensoorten naar Europa.
U kunt bijvoorbeeld unieke Japanse messen kopen. Deze speciale keukenmessen worden vaak met de hand gemaakt. De afzonderlijke items zijn vaak een beetje duurder dan andere messen.

Het belangrijkste keukengerei is een koksmes, dat niet alleen scherp is, maar ook goed in de hand past en comfortabel werken mogelijk maakt.

Er zijn echter zoveel verschillende messen in talloze maten, vormen, materialen en kwaliteitsklassen dat leken al snel zaken uit het oog kunnen verliezen. Om het ideale koksmes voor uw eigen keuken te vinden, vindt u onze aanbeveling voor koksmessen en een prijsvergelijking met advies voor het kopen van de beste messen.

 

Global SAI-06 Koksmes 25 cm

229.00 in stock
Laatste update was op: 18 september, 2019 2:35 am

Omschrijving Global SAI-06 Koksmes 25 cm Voor het eerst sinds de start in 1982 introduceert het beroemde Global een nieuwe messenserie: SAI. Ontwerper Komin Yamada heeft zijn inspiratie gehaald uit de Bushido: de Japanse erecode die zeven deugden kent. Met een bijzonder, organisch ontwerp en...

Global G803883 Messenset (3-delig)

229.00 in stock
Laatste update was op: 18 september, 2019 2:35 am

Omschrijving Global G803883 Messenset (3-delig) Met de 3-delige Global G803883 messenset heb je een complete basisset in huis. Het santukomes gebruik je als koksmes voor het snijden van uiteenlopende ingrediënten, het groentemes voor groenten en het handzame officemes komt van pas bij alle...

Diamant Sabatier Riyouri Koksmes 20 cm

35.99 in stock
Laatste update was op: 18 september, 2019 2:35 am

Omschrijving Diamant Sabatier Riyouri Koksmes 20 cm Het Franse Diamant Sabatier heeft zich voor de messen uit de Riyouri-serie laten inspireren door het Verre Oosten. Het sterke, hooggelegeerde staal is geslepen in een vlijmscherpe Japanse slijphoek. De Riyouri messen hebben een volledig...

Wusthof Classic Ikon Santoku 17 cm Zwart

80.95 in stock
Laatste update was op: 18 september, 2019 2:35 am

Omschrijving Wusthof Classic Ikon Santoku 17 cm Zwart Wüsthof Classic Ikon Santoku 17 cm Zwart is het koksmes uit Azië. Het is geschikt voor het bereiden van allerlei producten zoals vis, vlees en groente. Alle messen uit de Wüsthof Classic Ikon-serie worden uit een stuk hoogwaardig edelstaal...

KAI Shun Nagare Koksmes 20 cm

349.00 in stock
Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

Dit is het KAI Shun Nagare Koksmes, toch het meest gebruikte mes uit de 6-delige messenserie. Met Shun Nagare heeft Kai opnieuw een innovatief meesterwerk van Japanse smeedkunst afgeleverd. Mede door het fraaie design, de bijzondere materiaaleigenschappen en een technisch zeer complex productieproces behoort deze messenserie tot de absolute topklasse.

MIYABI 5000MCD GYUTOH - 200 mm

289.00 389.00 in stock
Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

Berkenhout | Elk Miyabi 5000MCD mes is een authentiek meesterwerk. Zo zijn de lemmeten, gemaakt van meerlaags speciaal geselecteerd staal, extra scherp en hebben ze uitgesproken damastpatronen. Het Masure berkenhouten traditionele ‘D-heft’ geeft deze messen, in combinatie met het blinkend lemmet, een absoluut uniek uiterlijk.

Diamant Sabatier Riyouri - Koksmes - 15 cm

25.99 in stock
Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

1 stuks

BEEM Kyu Kabu Messenset - 8 delig - RVS

Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

RVS | Vaatwasserbestendig

Diamant Sabatier Riyouri - Koksmes - 20 cm

35.99 in stock
Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

1 stuks

Forged Brute Koksmes, 20cm

54.95 in stock
Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

Het merk Forged van Style de Vie Authentique staat voor een bijzondere en opvallende messencollectie. De messen zijn volledig met de hand gemaakt van Japans staal en hebben een hardheid van 58-60 Rockwell. Forged messen zijn ideaal voor de stoere en fanatieke hobbykok.Het Forged Brute koksmes met een lemmetlengte van 20cm en dikte van 2,5mm wordt geleverd in een mooie houten kist waarop het...

Classic Koksmes NU MET 20% KORTING!

Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

1 stuks

Laguiole Style de Vie Koksmes - Olijfhout - RVS

29.95 in stock
Laatste update was op: 2 september, 2019 7:41 pm

1 stuks

 

 

Overzicht van verschillende soorten keukenmessen

Keukenmessen zijn snijgereedschappen waarmee voedsel kan worden gesneden. Ze verschillen in vormen en maten. De meeste fabrikanten produceren verschillende soorten keukenmessen, die ook in sterk in prijs kunnen verschillen.

De consument kan onder andere een klein mes kopen. Dit type keukenmes heeft een zeer scherp blad, dat meestal ongeveer 9 centimeter lang is. Zijn gebogen bladvorm maakt het bijzonder nuttig voor het schillen van fruit of groenten.

Het multifunctionele mes kan ook worden gebruikt om te snijden. Nog meer gevarieerd zijn de messen van de klassieke chef-kok, die voor bijna al het snijwerk kunnen worden gebruikt.

Ze zijn vaak niet alleen geschikt voor het snijden van groenten, vis en vlees, maar ook voor het fileren van producten. Dus met deze praktische messen, die meestal een blad hebben van minstens 20 centimeter lang, kan zowel zacht als stevig vlees worden verwerkt. De messen kunnen soms ook worden gebruikt om zeer fijne plakjes worst of kaas te snijden. Het praktische koksmes, is ook meestal geschikt voor het hakken van kruiden.

Door de verscheidenheid aan toepassingen is het universele koksmes, dat een zeer breed blad heeft, aanbevolen door vele experts, omdat ze het werk in de keuken aanzienlijk kunnen vergemakkelijken. Naast de messen voor algemene doeleinden en de chef-kok zijn er nog vele andere soorten die vaak kunnen worden gebruikt om fijner en specialistischer werk uit te voeren.

In de afgelopen decennia hebben een aantal Aziatische bedrijven zich kunnen vestigen op de keukenmessen markt. Vooral de Japanse specialisten inspireren met snijgereedschappen die qua grootte en vorm verschillen van de andere soorten keukenmessen.

Veel bekende koks adviseren de universeel toepasbare Santoku keukenmessen. Deze grotere snijgereedschappen hebben meestal messen met een lengte van 20 tot 30 centimeter. Ze zijn gemaakt van massief roestvrij staal dat een kern omhult die extra stabiliteit biedt. Daarom kunnen deze messen meestal worden gebruikt voor de verwerking van harde en zachte materialen.

De betere Santoku messen, die meestal met de hand in Japan worden gemaakt, kunnen bijna alle voedingsmiddelen snijden.  Omdat deze messen heel snel kan worden gewerkt, worden deze keuken gereedschappen aanbevolen door experts die de variant uit het Verre Oosten prefereren boven het klassieke koksmes.

terug naar menu ↑

Hoogwaardige keukenmessen en de kwaliteitskenmerken

Bij het kopen van een koksmes moet je niet alleen naar de prijs kijken. Als het om keukenmessen gaat is al getest dat goedkope messen meestal niet de beste keuze zijn – deze moet je vaker aanschaffen en besteden we uiteindelijk meer geld aan uit. Aan de andere kant bewees de koksmessen test ook dat een goed mes voor thuisgebruik niet direct honderden euro’s hoeft te kosten. .

De kwaliteit en hardheid van het staal en de scherpte van het blad zijn bijvoorbeeld belangrijk. Maar u moet ook op het handvat letten.
Kunststof en metalen handgrepen worden aangeboden, evenals edele houten handgrepen van eik.
Plastic handgrepen zijn gemakkelijk te reinigen, maar natuurlijke ingrediënten in houten handvatten doden bacteriën. Messengrepen van metaal zijn echter in het bijzonder populair om optische redenen maar hebben enkele nadelen.
Het handvat kan snel heet worden wanneer het mes op het fornuis ligt.
Bovendien vermenigvuldigen de bacteriën op het metaaloppervlak zich zeer snel tijdens langer werk.

terug naar menu ↑

Keramische messen: voor- en nadelen

De huidige keramische keukenmessen kunnen nog niet concurreren met hoogwaardige stalen koksmessen. Hoewel de messen een hoge hardheid hebben en meestal erg scherp geslepen zijn, neigen ze naar zogenaamde micro breakouts. De snede wordt na verloop van tijd afgebrokkeld en moet opnieuw worden ingesneden. Dit is alleen mogelijk met speciaal gereedschap dat bijna niemand thuis heeft. Bovendien kan het mes breken als het mes valt.

terug naar menu ↑

De beste fabrikanten van keukenmessen

De praktische keukenmessen, die op grote schaal kunnen worden gebruikt, worden gemaakt door verschillende fabrikanten. Messen van hoge kwaliteit worden voornamelijk geproduceerd in Japan en Duitsland. Beide landen hebben een eeuwenoude smeedtraditie die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.
Echt scherpe en hoogwaardige messen worden daarom gemaakt in verafgelegen Azië en tevens in veel Duitse productielocaties.

Japanse snijgereedschappen van hoge kwaliteit worden vervaardigd door het bedrijf Kai. Het bedrijf, opgericht al in 1908, kan terugkijken op een lange geschiedenis waarin Kai naam kon maken met hoogwaardige chefs messen. Deze scherpe messen werden aanvankelijk gebruikt in Japanse huishoudens. Kai’s messen zijn niet alleen uitstekende gereedschappen om keukenwerk te vergemakkelijken, maar ook als statussymbolen, die daarom door veel Japanse inwoners worden gebruikt.
Kai produceert zijn messen in een grote fabriek in de industriële metropool Yokohama. Momenteel biedt het bedrijf meer dan 10.000 verschillende producten. Het assortiment omvat een groot aantal designs, die ook naar Europa worden geëxporteerd.

Andere Japanse messenspecialisten verschepen hun producten ook naar Europa. Je kan bijvoorbeeld de messen van de Sumikama kopen. De fabrikant produceert de felbegeerde Kasumi-messen, die ook erg populair zijn in Europa.
Verschillende materialen werden gebruikt voor de productie van messen.De productielocatie is de Japanse smederijmetropool Seki, waarin eeuwen geleden al topkwaliteit scherpe messen werden gemaakt. Seki is ook de thuisbasis van een ander bedrijf dat bekend staat om zijn kwaliteit. Yaxell, dat bestaat sinds 1932, produceert messen van hoge kwaliteit die vlees, groenten en vis in een zeer korte tijd kunnen verwerken.

Maar massieve messen worden niet alleen in Japan gemaakt. In Duitsland produceren sommige bedrijven ook keukenmessen, die worden gekenmerkt door scherpte en ergonomie. Een van de oudste messenmerken komt uit de regio Solingen.

Al in 1731 was het merk Zwilling geregistreerd, dat tot op heden bestaat. Uit Solingen komen de producten van Zwilling J.A. Henckels AG, die meer dan 3.800 mensen tewerkstelt. Ze creëren de scherpe messen die door veel chefs worden gewaardeerd.

Niet alleen de Zwilling messen komen uit Duitsland. Tenslotte produceert de WMF AG, gevestigd in Geislingen, goed gevormde keukenmessen. Het bedrijf, opgericht in 1853, heeft verschillende soorten in het assortiment, die het werk in de keuken kunnen vergemakkelijken.

Afbeeldingen

9.5 Totale Score

Gebruikers Beoordeling: Wees de eerste!
Geef uw mening..

Laat een reactie achter