Beste Fietscomputer, test en vergelijk

Fietscomputer Test • De beste fietscomputers ter vergelijking.

Fietsers kunnen een fietscomputer gebruiken om hun individuele prestaties te bekijken. Het meten van je eigen prestaties, het zien van een vooruitgang en het aflezen van ontwikkelingen – al deze mogelijkheden zijn tegenwoordig in handen van een goede fietscomputer waarmee fietsers die zichzelf willen controleren en hun afgelegde kilometers analyseren snel en gemakkelijk op terug kunnen vallen. Waar zo’n apparaat moet voldoen en waar je op moet letten bij het kopen, lees je hier. Zelfs als je elke dag maar een paar kilometer naar het werk rijdt, kan een snelheidsmeter de moeite waard zijn.

Een compacte fietscomputer kan niet alleen handig zijn voor professionele fietsers. Ook veel fitness georiënteerde fietsers of mensen die gewoon veel gaan toeren, kiezen meer en meer voor een fietscomputer.

 

 

 

 

Fietscomputer kopen

Zelfs goedkope fietscomputers bieden vaak meer functies. Erg handig is wanneer de fietscomputer automatisch wordt ingeschakeld wanneer u wegrijdt. U vergeet dan dus niet op een knop te drukken, maar kunt u volledig concentreren op fietsen. Het is ook handig als de fietscomputer automatisch wordt uitgeschakeld gedurende een langere stop of in de stand-by modus gaat.

Een ander groot verschil tussen de fietscomputers is of de gegevens worden verzonden via een kabel, draadloos of via GPS. Veel mensen geven de voorkeur aan bedrade fietscomputers omdat ze geloven dat gegevensoverdracht betrouwbaar is. In een draadloze verbinding kan het soms komen tot radio- of satellietpauzes. Het kan ook afhankelijk zijn van het terrein waarin je rijdt.

Natuurlijk, een draadloze fietscomputer ziet er een stukje leuker uit, want er zijn geen draden op de fiets gemonteerd, maar de meningen verschillen. Normaal gesproken zou de installatie van een draadloze fietscomputer wat minder ingewikkeld moeten zijn, omdat u geen extra kabel hoeft te installeren tussen het stuur of de vork en de fiets. Maar zelfs een draadloze fietscomputer kan problemen veroorzaken tijdens de installatie, bijvoorbeeld als de sensor niet 100% correct op het wiel kan worden bevestigd. In dit geval kunnen er vanzelfsprekend transmissieproblemen zijn.

Draadloze fietscomputers zijn vaak iets duurder dan de bedrade versies, maar u kunt deze zelfs relatief goedkoop kopen. Ook zijn er fietscomputers die op zonne-energie werken. Deze modellen zijn draadloos en worden opgeladen door zonne-energie. Dit kan handig zijn voor mensen die de levensduur van de batterij willen sparen. Als u echter vaak door het dichte bos of in het donker rijdt, kan dit ook hier problemen veroorzaken.

terug naar menu ↑

Functies van de fietscomputer

Niet elke fietscomputer is als de andere. Functies na functies, sommige modellen van verschillende fabrikanten verschillen alleen met een cijfer of een letter en kunnen dan heel iets anders doen.

Een snelheidsmeter voor fietsen is er vooral om de snelheid te meten. Dit wordt live op het display weergegeven en geeft u altijd een overzicht. Topsnelheid, gemiddelde snelheid, rijtijd, reisafstand en afgelegde afstand zijn standaard op een goede fietscomputer. Hoe beter de modellen zijn, hoe meer functies er zijn.

 • Een calorie-indicator
 • Een hoogtemeter
 • Het meten van de crank omwentelingen
 • En vitale functies (hartslag)

kan ook worden bepaald. Dit laatste wordt bereikt via een extra module, zoals een heupgordel of een hartslagband van een hartslagmeter met ingebouwde sensor. Alle modellen moeten waterbestendig zijn, zodat de fietscomputer niet direct hoeft te worden verwijderd tijdens een regenbui.
Handige functies, zoals een onderhoudsintervaldisplay, kunnen worden geïntegreerd. Net als bij de auto, wordt de gebruiker na een bepaald aantal gereden kilometers geïnformeerd over de volgende inspectie. Geïntegreerde geheugenchips houden ook de gegevens vast wanneer de batterij of batterij wordt vervangen. Daarom is een herconfiguratie op de meeste modellen niet nodig.

Statistische gegevens naar de pc

Als u uw routes en statistieken op een professionele manier wilt evalueren, hebt u de mogelijkheid om deze van sommige fietscomputers over te zetten naar uw pc. Met zo’n functie kun je je ritten en je trainingseffect permanent volgen.

Fietscomputer met GPS ontvangst

Als de fietscomputer zijn route-informatie via het GPS systeem ontvangt, kunnen ook hoogtemeters en volledige routes op het display worden weergegeven. Verlopen en afdalingen kunnen later op de pc worden geanalyseerd en geëvalueerd.

terug naar menu ↑

GPS

Als u ietsmeer wilt uitgeven en het nog gemakkelijker wilt maken, zoekt u een fietscomputer met GPS. De installatie is hier net zo makkelijk als bij de andere apparaten, maar hier hoeft hier niets te worden gekalibreerd. De fietscomputer gaat automatisch de satellieten vinden en u bent klaar om te gaan.
Praktisch met deze apparaten is dat hiermee ook de exacte positie kan worden berekend. Bovendien hoeft de grootte van het wiel niet te worden ingesteld op een apparaat met GPS. Het apparaat kan dus gemakkelijk met verschillende wielen worden gebruikt. Voor alledaagse fietsers zijn deze fietscomputers echter vaak te duur en bieden ze functies die niet nodig zijn in het dagelijks leven.

Navigatie voor de fiets, natuurlijk zijn die er. Deze werken ook met GPS, maar hebben een ingebouwd kaartsysteem. Een navigatiesysteem voor de fiets is groter dan conventionele fietscomputers, omdat er een groter display is voor de kaartweergave. Deze apparaten hebben een hogere prijs. Als alternatief kan een smartphone met een geschikte houder worden gebruikt.

De sterkte van het GPS signaal moet ook zo goed zijn op elke fietscomputer dat je gemakkelijk door het bos kunt rijden. Als het echter door een langere tunnel gaat, verliest de computer meestal het GPS signaal. Dit is echter volkomen normaal.

terug naar menu ↑

Extra functies op een fietscomputer

Als u vaak in de heuvels of de bergen bent, moet u zoeken naar modellen met hoogtemeter functies. Wie veel bergopwaarts en bergafwaarts rijdt, weet dat dit niet hetzelfde als fietsen op de vlakte is. Dat is waarom een ​​hoogtemeter hier handig is. Dit werkt met luchtdruk, zodat het verschillende hoogten herkent. Deze apparaten zijn meestal geen basisapparaten en kosten daarom iets meer geld.

Voor fitness-gerichte fietsers zijn er ook fiets tachometers die de hartslag of polsslag kunnen meten. Veel fietsers die goed trainen hebben vaak een afzonderlijke hartslagmeter. Dit kan worden geëlimineerd met de juiste fietscomputer. De hartslag wordt gemeten met een riem die aan het bovenlichaam is bevestigd. De fietscomputer geeft dan meestal 3 waarden weer: de huidige, gemiddelde en maximale hartslag. Deze functie is alleen beschikbaar op duurdere apparaten.

De zogenaamde trapfrequentiemeting is niet voor elk model beschikbaar. Hier is een sensor bevestigd aan de crank, die vervolgens het aantal omwentelingen naar de computer stuurt. Op sommige modellen is een cadanssensor apart verkrijgbaar als accessoire, dus u kunt deze ook achteraf monteren. Veel alledaagse fietsers vinden deze functie overbodig, maar het kan heel praktisch zijn. Voor fietsers die zwaar trainen, is een cadanssensor meestal een must.

Voor fitnessbewuste fietsers kan een fietscomputer met een aansluiting op de computer handig zijn. Zo kunnen de gemeten waarden van de fietstour of routes worden opgeslagen in de computer en geanalyseerd. Sommige van deze apparaten worden geleverd met software van de fabrikant. Natuurlijk zijn er nu veel apps die voor dit doel kunnen worden gebruikt.

Een woord over de montage. De meeste fietscomputers kunnen zonder gereedschap op de fiets worden geïnstalleerd. De verpakking moet alles bevatten dat nodig is voor de montage. Van bekende fabrikanten zijn er ook handige video’s op internet die de montage laten zien. Het is natuurlijk belangrijk dat de sensor en de computer stevig op de fiets zijn bevestigd. Aldus wordt een betere gegevensverzending verleend met de draadloze apparaten. Het vermindert ook de kans dat de fietscomputer crasht.

 

 

4 Opmerkingen
 1. Tijdens de eerste langere tour, crashte de Garmin Edge 1030 na 75 kilometer en kon geen nieuw leven worden ingeblazen tijdens de tour. Alle gegevens gingen toen verloren en de tour was onvolledig opgeslagen. Een zoekopdracht op het net toonde aan dat dit geen op zichzelf staand geval is. Dit is nooit gebeurd met mijn andere Garmin-apparaten. Toen ik dit als een defect zag, heb ik onmiddellijk de Garmin Edge 1030 geretourneerd.

 2. Ik ben inmiddels een fan van Wahoo-producten geworden. Dat komt waarschijnlijk door de eenvoud en functionaliteit. Als je de Bolt uitpakt en via de app verbindt met een qr-code, kan deze daadwerkelijk starten. De app maakt het gemakkelijk om de gegevensvelden aan te passen. Niet zo omslachtig als toen op de Garmin 820e. De LED met de bovenrand is ook een geweldige gimmick. Ik laat mijn hartslag zien wat betrouwbaar werkt. Over de verbinding met de telefoon en de sensoren zoals de hartslagsensor en de vermogensmeter, kan ik alleen goed rapporteren. De routering kan ofwel spontaan op de mobiele telefoon in de app worden uitgevoerd. Maar ik plan liever in Strava en volg de exacte route. Er zijn dus geen onaangename verrassingen. Bij de Wahoo kunnen ze dan direct worden geselecteerd. Ik mis ook de aanraking van de Garmin niet. De knoppen werken met alle handschoenen en zo moet het tijdens de rit zijn. Ik kan de Wahoo Element Bolt alleen maar aanraden. Een eenvoudig product dat misschien niet zo goed is als de Garmin, maar niet mist. Nog een tip voor de totale kilometers: dat kan perfect gedocumenteerd worden op Strava. Degene die zijn verschillende fietsen aantrekt, weet wanneer de volgende onderhoudsbeurt moet beginnen.

 3. Mijn oefenrondes liggen meestal rond de 160+ km en ik heb dienovereenkomstig een betrouwbare routebegeleiding nodig. Na veel geprobeerd te hebben (Garmin / Sigma) heb ik eindelijk iets gevonden dat werkt als een auto. Enorme opslag voor talloze routes. Je kunt ook veel routes ‘on the fly’ koppelen en eenvoudigweg een nieuwe route activeren. Afkortingen, etc. werkt ook geweldig, je wordt dan gewoon teruggestuurd naar het volgende routepunt. Display is zelfs zonder verlichting super te lezen, het akoestische signaal is zeer goed! Luid en de batterij gaat 8 uur mee (ik was niet meer onderweg). Faciliteit werkte in 5Min, GPX-gegevens zijn beschikbaar op talloze websites, Strava-koppeling werkt geweldig – Absolute koopaanbeveling!

 4. Voor mij kwam op zoek naar een fietsnavigatiesysteem twee producten in kwestie. De Garmin Edge 1000/1030 of de uiteindelijk gekochte Elemnt Bolt.

  De Garmin geëlimineerd relatief snel, als gevolg van de knock-out criteria prijs en betrouwbaarheid bij het navigeren (meerdere tests en advies bekritiseerde herhaaldelijk crashen het apparaat in de navigatie en daarmee hele tour over, voor mij een erg vervelend no-go, met name voor de woekerprijs!)

  Nu voor de gekochte Bolt:

  De Bolt is door zijn compacte afmetingen, perfect geschikt als een normale fiets computer voor het opnemen van alle gegevens van een tour (bijv. Tijd, gemiddelde snelheid, HF, calorieën, enz.)
  De smartphone vormt de interface met de benodigde app voor het apparaat. Alle gegevensvelden kunnen hier worden aangepast.

  Trouwens, de koppeling van ANT + -compatibele sensoren werkt soepel en snel (voor mij was het een Garmin-borstriem).

  De route verschijnt duidelijk op het display en u kunt in- of uitzoomen op de foto. De afslaginstructies zijn duidelijk hoorbaar met een geluidssignaal, zelfs in winderige en hoge snelheden.

  Over het algemeen is de bediening zeer intuïtief en kun je je weg heel snel vinden. Gebruik het apparaat met de meegeleverde Aero-bevestiging op de RR en met de “compacte houder” op de MTB. Deze houdt beide vast, zelfs wanneer je met de MTB op pad gaat.

  Het apparaat kan ook worden gekoppeld met Strava en totdat je uit de cliploze pedalen komt, is de activiteit al geüpload.

  Ik kan deze fietsnavigatie echt aanbevelen aan iedereen die niet noodzakelijk een kleurendisplay nodig heeft en op zoek is naar een compact GPS-apparaat voor de fiets.

Laat een reactie achter